|
Starlink Kurulum Rehberi: Adım Adım Başlangıç Kılavuzu - Baskı Önizleme +- Starlink Uydu İnternet Forumu – Kullanıcı Deneyimleri, Rehberler ve Market (https://starlinkuyduinternet.com) +-- Forum: Donanım ve Kurulum (https://starlinkuyduinternet.com/forum-donanim-ve-kurulum) +--- Forum: Kurulum Rehberleri (Dish, Router, Kablo) (https://starlinkuyduinternet.com/forum-kurulum-rehberleri-dish-router-kablo) +--- Konu Başlığı: Starlink Kurulum Rehberi: Adım Adım Başlangıç Kılavuzu (/konu-starlink-kurulum-rehberi-adim-adim-baslangic-kilavuzu.html) |
Starlink Kurulum Rehberi: Adım Adım Başlangıç Kılavuzu - StarLord - 11-15-2025 Son Güncelleme: 14 Kasım 2025 | Kaynak: Türkiye Kullanıcı Deneyimleri
Starlink kutunuz geldi ve şimdi ne yapacağınızı mı merak ediyorsunuz? Bu kapsamlı rehber, kutuyu açmaktan ilk bağlantınızı kurana kadar tüm süreci detaylı olarak anlatıyor. Hızlı Başlangıç (15 Dakika) İhtiyacınız olanlar:
Süre: 15-30 dakika (basit kurulum) Kutu İçeriği Residential/Roam Paketi Kutunuzu açtığınızda şunları bulacaksınız: 1. Starlink Dish (Anten)
2. WiFi Router (Entegre)
3. Kablo (23 metre)
4. Güç Adaptörü
5. Tripod Ayak (Standart)
6. Hızlı Başlangıç Kılavuzu
Business Paketi Farkı Ek olarak:
Kurulum Öncesi: Yer Seçimi Starlink App ile Engel Kontrolü En kritik adım: Kurulumdan önce uygulamayı indirin! Uygulama indirme:
Engel kontrolü yapmak:
Hedef: Minimum %95 yeşil alan İdeal Yer Özellikleri ✅ İyi yerler:
❌ Kötü yerler:
Önemli: Dish kuzeye bakar (Türkiye için). Kuzey yönünde engel olmamasına dikkat edin. Engel Örnekleri 5m Ağaç - 10m Uzakta • Sonuç: ❌ Sorun (kopma) 5m Ağaç - 20m Uzakta • Sonuç: ⚠ Hafif etki 5m Ağaç - 30m+ Uzakta • Sonuç: ✅ Sorun yok 2 Katlı Bina - Kuzey Yönde • Sonuç: ❌ Büyük sorun Elektrik Direği - 15m Uzakta • Sonuç: ✅ Genellikle OK Kural: Engel yüksekliğinin 2 katı mesafe bırakın. Adım 1: Dish Montajı Tripod ile Zemin Montajı (En Basit) Süre: 5 dakika
✅ Bitti! Dish kendi kendine pozisyon alacak. Çatı Montajı (Daha Kalıcı) Gerekli: Roof Mount Aksesuarı ($130) Süre: 30-60 dakika
Profesyonel yardım: Çatı montajı için ₺3,000-8,000 arası ücret alınıyor. Direk Montajı (En Yaygın) Gerekli: Pipe Adapter ($40) Süre: 20 dakika (direk hazırsa)
✅ Avantaj: Yükseklikte montaj, engelleri aşar Adım 2: Kablo Çekimi Kablo Özellikleri
Kablo Güzergahı Planı İdeal rota:
Dış mekan kabloyu koruma:
Kablo Pencereden Geçirme Seçenek 1: Klima deliğinden
Seçenek 2: Pencere kenarı
Seçenek 3: Duvar delme (13mm)
Adım 3: Router Bağlantısı Router Kurulumu
LED'ler:
Ethernet Bağlantısı (Opsiyonel) Gerekli: Ethernet Adapter ($25)
Avantaj:
Adım 4: Starlink App Kurulumu Hesap Oluşturma/Giriş
Dish Eşleştirme Uygulama otomatik olarak dish'i bulur:
Manuel eşleştirme (gerekirse):
Adım 5: İlk Bağlantı Dish Başlatma Süreci Dish'i prize taktıktan sonra: Dakika 0-2: Dish başlangıç testleri yapar
Dakika 2-5: Otomatik pozisyon arama
Dakika 5-10: İlk uydu kilitleme
Dakika 10-15: Bağlandı!
Toplam: İlk bağlantı 10-20 dakika sürer (normal). WiFi'ye Bağlanma SSID: STARLINK (veya özelleştirilmiş) Şifre: Yok (varsayılan) veya belirlediğiniz İlk bağlantı:
Şifre ekleme (önerilen):
İlk 24 Saat: Beklentiler İlk Gün Normal Durumlar ⚠ Hız dalgalanması: İlk günlerde hız 20-200 Mbps arası değişkendir.
⚠ Kısa kesintiler (5-10 saniye): Sık olabilir
⚠ Dish pozisyon değişiklikleri: Ara sıra hareket eder
✅ 24 saat sonra: Servis tam performansta. İlk Hafta İstatistikleri Beklenen değerler: Downtime • İlk Gün: 5-10 dk • 3. Gün: 2-5 dk • 7. Gün: <1 dk Hız (avg) • İlk Gün: 80-120 Mbps • 3. Gün: 100-150 Mbps • 7. Gün: 120-180 Mbps Latency • İlk Gün: 40-60 ms • 3. Gün: 30-45 ms • 7. Gün: 25-35 ms Kesinti Sayısı • İlk Gün: 10-20/gün • 3. Gün: 3-8/gün • 7. Gün: <3/gün Sabırlı olun! Sistem optimize olmak için zamana ihtiyaç duyar. Yaygın Kurulum Hataları ❌ Hata 1: Engelleri Görmezden Gelme Semptom: Sürekli kesinti, düşük hız Çözüm:
❌ Hata 2: Dish Eğimini Manuel Ayarlama Yanlış: "Dish'i biraz yukarı eğsem daha iyi olur" Doğru: Dish otomatik pozisyon alır!
❌ Hata 3: Kablo Uzatma (Yanlış Kablo) Yanlış: "Cat6 kablo ile uzatayım" Doğru: Starlink kablosu özel!
❌ Hata 4: Dish Altına Ağırlık Koyma Yanlış: "Rüzgarda uçmasın diye taş koyayım" Doğru: Dish motor ile hareket eder
❌ Hata 5: İlk Günde Hız Testine Takılma Yanlış: "İlk gün 50 Mbps, çok yavaş!" Doğru: İlk 24 saat optimizasyon zamanı
Troubleshooting: İlk Kurulum Sorunları Sorun: Dish "Searching" Durumunda Kalıyor Olası Nedenler:
Çözüm Adımları:
Sorun: WiFi'ye Bağlanamıyorum Olası Nedenler:
Çözüm Adımları:
Sorun: Internet Yavaş (İlk Gün) Olası Nedenler:
Çözüm:
İlk Hafta Yapılacaklar Listesi Gün 1: Kurulum
Gün 2-3: Gözlem
Gün 4-7: Optimizasyon
Hafta 2+: Kalıcı Kurulum
Profesyonel Kurulum vs DIY DIY Kurulum (Kendi Yapın) Avantajlar:
Dezavantajlar:
Tavsiye: Tripod veya basit direk montajı için ideal. Profesyonel Kurulum Avantajlar:
Dezavantajlar:
Tavsiye: Çatı montajı veya karmaşık kablo çekimi için önerilir. Fiyat karşılaştırması: Basit Direk Montajı • Fiyat: 2,000-3,000 TL Çatı Montajı • Fiyat: 4,000-6,000 TL Kablo Kanalı + Montaj • Fiyat: 6,000-8,000 TL İç Mekan WiFi Mesh Kurulumu • Fiyat: +2,000-4,000 TL İlk Kurulum Checklist Kurulumunuz başarılı mı? Kontrol edin:
Tümü ✅ ise: Kurulum başarılı! Sık Sorulan Sorular (Kurulum) Kurulum ne kadar sürer? 15-30 dakika (basit), 1-2 saat (detaylı) Dish dış mekanda mı kalmalı? Evet, zorunlu. Gökyüzünü görmeli. İç mekana alamaz mıyım? Hayır, cam bile sinyal bloke eder. Kirada oturuyorum, çatıya delik açabilir miyim? Tripod kullanın (delme gerektirmez). Taşınırken götürürsünüz. Kablo pencereden geçince kapanmıyor? Pencere kapama profilleri var (DIY çözüm). Veya klima deliği kullanın. İlk açılışta hız çok düşük, sorun mu? Hayır, 24 saat optimizasyon süresi gerekiyor. Sabırlı olun. İlk kurulumunuzda sorun yaşarsanız forumumuzda yardım alabilirsiniz!
Son Güncelleme: 14 Kasım 2025
Kaynak: Starlink Türkiye Kullanıcı Deneyimleri
Anahtar Kelimeler: Starlink Kurulum, Dish Montajı, Kurulum Rehberi, Yeni Başlayanlar, Tripod Montaj, Çatı Montajı, Kablo Çekimi, İlk Kurulum, Engel Kontrolü, Starlink App, WiFi Bağlantı, Troubleshooting |